Internationaal zaken doen is leuk! Minder leuk zijn de regeltjes die door de wetgever worden opgelegd bij goederentransacties naar andere EU-landen.

Steeds vaker trekt de ondernemer aan het kortste eind omdat hij zogenaamd niet aan de regeltjes heeft voldaan.

Uw dagelijkse praktijk
Uiteraard levert u de goederen aan ondernemers in andere EU-landen zonder btw. Of beter gezegd; op de factuur vermeldt u het btw 0%-tarief in combinatie met het btw-identificatienummer van de afnemer. In de meeste gevallen controleert u zelfs dit btw-identificatienummer via internet op juistheid en geldigheid. Tot zover alles prima!

Totdat de Belastingdienst op een gegeven moment opmerkt dat uw btw-aangifte en uw Opgaaf ICP niet overeenkomen en vragen gaat stellen. Dan gaat u ijverig op zoek naar het juiste btw-nummer van die aardige Poolse ondernemer. Maar helaas, er is geen ander nummer te vinden en de beste man reageert ook niet meer op uw e-mails.

‘Wijzende vingertje’ van de Belastingdienst
Vervolgens legt de Belastingdienst een naheffingsaanslag op zodat u alsnog 21% (of 6%) btw bent verschuldigd over die omzet en u moet ook nog een boete en rente betalen. Weg winst, weg goed gevoel en u blijft achter met een nare smaak in de mond. Doet u dit opzettelijk? Nee, maar de Belastingdienst komt wel met het ‘wijzende vingertje’ dat u uw zaken niet op orde heeft. Want volgens de Belastingdienst had u zonder geldig btw-identificatienummer, nooit met het 0%-tarief mogen factureren.

Uw weerwoord
Maar hoe zit het echt? Als u met documenten kunt aantonen dat de goederen Nederland hebben verlaten én uw afnemer een ondernemer is, dan heeft u juist gehandeld! Want juist die documentatie is van belang voor de onderbouwing van het 0%-tarief! En de Belastingdienst “vergeet” gemakshalve dat op basis van Europese jurisprudentie is bepaald dat het ontbreken van een geldig btw-identificatienummer geen aanleiding mag zijn om het btw 0%-tarief te negeren.

Nul op het rekest
Dus beste ondernemer, laat u niet misleiden door de Belastingdienst maar dien ze van repliek in optima forma! Heeft u daarvoor nog behoefte aan meer informatie of advies over dit onderwerp, neem dan contact op met Alexander Breekpot: a.breekpot@mth.nl.

Logo MTH

Allround VAT-advisor at MTH

Neem contact op
Deel via... ... of praat mee via onze

Leave A Reply