Ik heb genoten  van de Olympische Spelen! Op één plek zoveel mensen van over de wereld bij elkaar. Allemaal met één doel, een topprestatie neer te zetten. Sporters die het beste bij zichzelf naar boven halen. Zodat zij uiteindelijk op dat podium kunnen staan. Voor hun land en vooral voor zichzelf. En natuurlijk een begeleidingsteam dat daarbij alle ondersteuning biedt.

Kenmerken van een topsporter hebben voor mij een duidelijke link naar ondernemers. Ondernemers bedrijven ook topsport. Ze zijn getraind om door te gaan, ook als het tegen zit. Zelfs als het regent, gaan ze naar buiten. Ze manoeuvreren tussen de druppels door. Of ze dansen er juist mee. Ze beseffen dat ondernemen geen sprint is. Eerder een marathon. Je hebt uithoudingsvermogen nodig. Net als Olympisch atleten weten deze ondernemers hoe ze doelen moeten stellen. Focus houden. Het moment om kansen te pakken. En hoe ze hun team moeten aansporen tot grootse daden.

Wat kan jij nou verder leren van een topsporter? Topsporters bezitten een aantal belangrijke kenmerken.

Doelgericht

Ze zijn doelgericht. Iedere dag leveren ze weer inspanning in de richting van je doel. Ze hebben hun doel heel helder gesteld. En alle stappen die zij maken, helpen om dichter bij dat doel te komen.

Topsporters beschikken over discipline of beter gezegd zelfdiscipline. Dit is een gewoonte of levenswijze waarmee succesvolle mensen hun belangrijkste activiteiten keer op keer weer uitvoeren. Binnen de kaders van het speelveld blijven werken totdat hun doel is behaald. Ook als ze daar jaren voor nodig hebben.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is wat mij betreft de basis voor topsporters. Geloof hebben in je eigen kunnen. Dat juist jij degene bent die de prestatie kan neerzetten. Voor ondernemers vertaalt zich dit naar de overtuiging hebben dat je waarde toevoegt. Dat jij jouw doelgroep echt kunt helpen met hun vraagstukken.

Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen heeft voornamelijk te maken met krachtig vasthouden aan een actie of idee. Doorgaan totdat jouw belangrijkste doel is bereikt. Hoeveel tegenslagen je onderweg ook tegenkomt. Telkens weer de keuze maken om door te gaan.

Topsporters hebben te maken met competitie. Meestal is dit een tegenstander. In teamverband heb je daarnaast ook nog met een onderlinge competitie te maken. Om bij de selectie te komen, zal je de beste willen zijn. Net even een stap harder zetten dan je omgeving. Zodat niemand om je heen kan.

Overtreffen

Topsporters willen zichzelf constant overtreffen. Eén keer een prestatie neerzetten is prachtig. De volgende keer willen ze een beter prestatie neerzetten. Een record verbreken. Meer punten behalen. Of op z’n minst hun titel prolongeren. En aangezien de omgeving zich blijft verbeteren, kan dit alleen door nog beter te worden dan je al was.

Samenwerken

Een element dat vaak vergeten wordt, is samenwerkenGeen enkele topsporter bereikt als individu een prestatie. Ze beschikken allemaal over één of meerdere trainers voor de techniek en de tactiek. Een coach die begeleidt bij de sportieve prestatie. Maar ook medische en mentale support. Ieder draagt daarin een steentje bij. Binnen een team zoek je daarnaast naar een optimale combinatie van spelers om de beste prestatie neer te zetten.

In topsport kan een kleine verandering resulteren in het behalen van de gouden medaille. Op het juiste moment de aanval kiezen. Je tactiek net even wijzigen. Spelers op een andere plek neerzetten dan ze gewend zijn. Omdat ze daar beter tot hun recht komen. Je levenswijze aanpassen waardoor je echt fit wordt. En je beter kunt concentreren. Het verschil tussen winst en verlies is zo mooi om te zien. En op de Olympische Spelen kun je daar prachtige voorbeelden van zien.

Ik ben benieuwd over welke topsport kenmerken jij beschikt. Ik lees jouw reactie graag.  En weet dat jouw reactie een anderen ook weer zal inspireren. Als dank voor je reactie ontvang je van mij een kado!

Coachingsessie

Ik beloon jouw reactie namelijk met een coachingsessie via Skype! In 30 minuten inzicht krijgen welke invloed een kleine aanpassing heeft op jou en je (bedrijfs)leven. Is jouw onderwerp al genoemd?  Plaats het ook dan als reactie zodat ik weet welk onderwerp bij jou speelt.

Verder wil ik jou uitnodigen voor mijn Groei Expertsessie. Tijdens deze sessie leer ik jou je belangrijkste zakelijke vraagstuk van verschillende kanten te bekijken.  En vervolgens ideeën te ontwikkelen om jouw stap naar groeipad te zetten.  Aanmelden kan hier.

Creatieve groet,
Adrienne

Het is mijn missie belastingadviseurs en accountants te faciliteren op hun groeipad te komen zodat ze met plezier maximale prestaties kunnen leveren, voor zichzelf, hun bedrijf en hun klanten. Ik heb ruim 15 jaar als belastingadviseur gewerkt. Hierdoor weet ik wat er leeft. Jij kunt ervoor kiezen iedere dag hetzelfde pad te lopen. Of een keer het zijpad te nemen. Daar liggen jouw groeimogelijkheden. Aan jou de keus!

Deel via... ... of praat mee via onze

Leave A Reply