Heeft u ook weleens het gevoel klem te zitten? Klem met de hypotheek, klem met de kapitaalverzekering
of klem met de spaarrekening eigen woning.

Welnu deze beklemming vervalt. Vele huiseigenaren hebben immers een hypotheek afgesloten met daaraan gekoppeld een financieel product in de vorm van een kapitaalverzekering of een spaarrekening eigen woning. Dergelijke verzekeringen worden afgesloten om op termijn de eigenwoningschuld in zijn geheel of gedeeltelijk af te kunnen lossen. Dit kan een handige manier van sparen zijn om de hypothecaire lening af te lossen. De uitkering uit deze kapitaalverzekering of spaarrekening is onder voorwaarden namelijk belastingvrij. Maar, om voor deze vrijstelling in aanmerking te komen dient minimaal voor een periode van 15 of 20 jaar lang premie te zijn betaald of gelden zijn ingelegd op de spaarrekening. Dit wordt ook wel de tijdklem genoemd. Welnu per 1 april 2017 zijn deze tijdklemmen komen te vervallen. Deze aanpassing wordt door het Belastingplan 2018 alsnog in de wet vastgelegd.
Dit houdt dus in dat huiseigenaren met een kapitaalverzekering vanaf 1 april 2017 de lopende kapitaalverzekering in alle situaties voortijdig kunnen beëindigen. Derhalve geen klem meer in tijd, maar wellicht toch nog klem in het product zelf? Bij een kapitaalverzekering eigen woning wordt immers het hoogste rendement meestal pas in de laatste jaren van het spaarproduct gerealiseerd. Eerder stoppen met de kapitaalverzekering of het spaarproduct kan dan dus een groot gemis aan renteopbrengst kosten. Dus tja, als je in de buurt wil komen van je beoogde rendement zit je feitelijk toch nog klem.

Een beklemmend onderwerp?

Voor vrijheid neem contact op met EJP belastingadviseurs; www.ejp.nl

Financial exec with broad experience in all aspects of accounting, auditing and financial management. Direct experience with real estate, financial consulting and venture capital. Interested in early-stage startups as well as companies “on the bubble.” Specialties: financing, mergers and acquisition, real estate law, code compliance international tax law

Neem contact op
Deel via... ... of praat mee via onze

Leave A Reply