Het onbewust verbinden van de ene gedachte met de andere. Met het overlijden van Johan Cruijff houden velen zich meer dan eens bezig met associatie. Bedenk maar eens wat er bij je opkomt wanneer je alleen al de naam Cruijff hoort; voetbal, Ajax, Barcelona, Feijenoord, WK 1974, Betondorp, Jordi, kampioen, kleding, Johan Cruijff Foundation en ga zo nog maar even verder.

Associaties

Wij worden geboren zonder associaties, pasgeboren baby’s zijn nog helemaal blanco wat dat betreft.  Op basis van de dingen die wij vervolgens meemaken, leggen wij in onze hersenen patronen vast. Dit doen wij door te zien, te ruiken, te proeven, te horen, te voelen, ofwel door de waarneming van onze zintuigen. Wanneer wij voldoende waarnemingen hebben gedaan, beginnen onze hersenen verbindingen te leggen waardoor associaties ontstaan.

Associëren kun je gebruiken om verbindingen te zien en dingen makkelijker te onthouden.  Zo kan een bepaald muziekstuk een associatie oproepen met een bepaalde situatie of een bepaalde persoon.  Denk maar eens aan dat ene liedje dat je telkens hoorde tijdens de vakantie.  Je waant je zo weer even terug toch?

Je kunt associatie ook gebruiken om op nieuwe ideeën te komen. Edward de Bono -schrijver van creatief denken en zes denkhoeden- heeft hiervoor de groene hoed ontwikkeld waarbij je mag freewheelen in je denken; vrij associëren en alternatieven bedenken.

Een reeks van opvolgende associaties is bijvoorbeeld het volgende: De lijm moet eerst drogen → Als het buiten weer droog is zal de zon ook wel gaan schijnen → Tijdens mijn laatste vakantie was er veel zon → Ik zou best op vakantie willen → De buren zijn ook op vakantie → Zal ik de buren uitnodigen voor mijn verjaardag?  Met behulp van opvolgende associatie kom je op hele andere gedachten dan waar je mee begon.

Kantel-associatie is ook een manier om te oefenen met creatief denken.  Probeer maar eens van Schoolboek naar Vlinder te associëren door hier 5 andere woorden tussen te plaatsen.  Het middelste woord gebruik je om van het ene woord naar het andere “te kantelen”, dit woord heeft dus een connectie met zowel het eerste als het laatste woord.

Mindmap

Bij het maken van een mindmap maak je ook gebruik van associaties.  Door te mindmappen worden niet alleen je associaties inzichtelijk gemaakt.  Er komen ook steeds meer nieuwe ideeën uit; iedere associatie levert namelijk gemiddeld 3 nieuwe associaties op.

Visueel

Door bovengenoemde methoden van associëren te gebruiken, maak je nieuwe denkpatronen.  Het zorgt ervoor dat je uit je gebruikelijke -soms enigszins beperkte- manier van denken kunt stappen.  Wat daarbij belangrijk is om de associaties op te schrijven en daarmee visueel te maken.  En als je dat fijn vindt, kun je uiteraard ook gebruik maken van tekeningetjes in plaats van woorden.

Zelf heb ik afgelopen week -tijdens een workshop van de Edward de Bono Foundation- op mijn eigen manier aan associatie gedaan.  Ik heb namelijk associatie op mijzelf toegepast.  Allereerst kreeg ik een hele stapel tijdschriften voor mijn neus.  De eerste opdracht was om te bladeren en plaatjes of teksten uit te scheuren waar je een fijn gevoel bij kreeg.  Na verloop van tijd kwam er een opdracht bij, namelijk om op zoek te gaan naar plaatjes die een connectie maken met mijn kind zijn.  Deze opdracht werd gevolgd door wie ik nu ben.  En als laatste de opdracht plaatjes te zoeken bij mijn toekomst.  Al deze plaatjes heb ik vervolgens op een canvas geplakt.  Het resultaat kunnen jullie in het plaatje bekijken.

Creativity rules.

Het is mijn missie belastingadviseurs en accountants te faciliteren op hun groeipad te komen zodat ze met plezier maximale prestaties kunnen leveren, voor zichzelf, hun bedrijf en hun klanten. Ik heb ruim 15 jaar als belastingadviseur gewerkt. Hierdoor weet ik wat er leeft. Jij kunt ervoor kiezen iedere dag hetzelfde pad te lopen. Of een keer het zijpad te nemen. Daar liggen jouw groeimogelijkheden. Aan jou de keus!

Deel via... ... of praat mee via onze

Leave A Reply