Ik schrijf deze blog op een vrije maandagmiddag direct na afloop van het jaarlijkse dorpsfeest in mijn woonplaats. Een feestweekend met praalwagens, live muziek en een aanzienlijke hoeveelheid drank. Voor de organisatie is zo’n weekend een aanzienlijke klus. Al was het alleen maar omdat je daarbij te maken krijgt met een aantal complexe fiscale spelregels.

Omzetbelasting

Als je als organisatie ieder jaar een feest organiseert, ben je al snel belastingplichtig voor de omzetbelasting. Dat betekent dat je omzetbelasting moet afdragen over ontvangen entreegelden en sponsorgelden. Daarbij is de vraag of je moet afdragen tegen het normale tarief van 21 procent of het lage tarief van 6 procent. Het lage tarief is namelijk alleen van toepassing als iemand komt optreden die wordt aangemerkt als ‘podiumkunstenaar’.

Welk tarief wordt gehanteerd?

En dat is best een lastig begrip. Voor een DJ is het zelfs zo ingewikkeld dat de Staatssecretaris in een speciaal besluit heeft laten vastleggen wanneer deze gekwalificeerd wordt als kunstenaar. Kort gezegd is het als volgt; komen de bezoekers speciaal voor de DJ (lees: Armin van Buuren draait plaatjes) dan is het tarief 6 procent, maar komen de bezoekers vooral voor het feestje (lees: DJ Harry draait plaatjes) dan is het tarief 21 procent. Hoe je als organisatie de beweegredenen van de verschillende bezoekers moet vaststellen laat de Staatssecretaris maar onbenoemd. Dat biedt natuurlijk wel meteen een opening om in grensgevallen een beroep te doen op het lage tarief!

Loonbelasting

Een ander aandachtspunt is de loonbelasting. We kennen in Nederland de zogenaamde artiestenregeling. Op basis daarvan moet je als organisatie doorgaans (er zijn enkele uitzonderingen) loonheffingen inhouden over de gage van de optredende artiesten. Vooral bij kleinere feestjes wordt dit niet altijd onderkend. En dat kan dan weer leiden tot allerlei naheffingen en boetes.

Voorkom een kater

Conclusie: zorg er als organisatie voor dat u uw belastingzaken op orde heeft. Anders kan uw feestje zo maar eindigen met een flinke kater! Heeft u hierover vragen of heeft u behoefte aan overleg of advies, neem dan vrijblijvend contact op met uw MTH adviseur of met Bert Hendriks:b.hendriks@mth.nl.

Logo MTH

Belastingadviseur bij MTH

Neem contact op
Deel via... ... of praat mee via onze

Leave A Reply