Goed nieuws voor pottenkijkers, nieuwsgierige aagjes, jaloerse buurmannen en sensatiejournalisten. Vanaf aankomende zomer wordt het namelijk nog makkelijker om na te gaan wie nou eigenlijk de eigenaar is van een succesvolle onderneming. Het UBO-register komt er namelijk aan, met dank aan de Europese Unie!

“UBO” staat voor Ultimate Beneficial Owner. Het is de persoon die, als je helemaal door de structuur heen kijkt, uiteindelijk de aandelen bezit.

Elke UBO met een belang van 25% of meer in een onderneming wordt vanaf deze zomer geregistreerd. Dat houdt in dat de Kamer van Koophandel bijhoudt wie een belang heeft in welke onderneming en hoe groot dat belang ongeveer is (in blokken van 25%).

Het doel van het UBO-register is dat de belastingdienst, het openbaar ministerie en andere opsporingsinstanties eenvoudig kunnen raadplegen wie achter een (brievenbus-)BV zit. Zo kan fraude makkelijker worden bestreden. Daar zal niemand moeite mee hebben.

Helaas kunnen alle personen met “een legitiem belang” het UBO-register bekijken.

Wat is een “legitiem belang” dan? Alles, zelfs pure nieuwsgierigheid.

Iedereen die bereid is om een paar euro administratiekosten te betalen kan nu zien wie de aandeelhouders achter een bedrijf zijn.

Combineer dit met de plicht om een balans (of meer) zichtbaar te publiceren en iedereen heeft vrije inzage de portemonnee van een ondernemer.

  • Nieuwsgierige buurmannen kunnen hun buurtkrantje vullen.
  • Inhalige kinderen kunnen zien hoeveel aandelen vader in zijn zaak heeft (en of de oudste broer niet stiekem al 25% geschonken heeft gekregen).
  • Concurrenten, leveranciers en afnemers kunnen je structuur nog beter ontrafelen.

Bedrijven zijn verplicht het register bij te houden. Bestuurders en UBO’s die niet meewerken kunnen zelfs twee jaar de cel in. En wie in de aangifte vennootschapsbelasting vermeldt 50% van de aandelen te bezitten, kan er op rekenen dat de belastingdienst dit gaat vergelijken met de inschrijving in het UBO-register.

Deze zomer gaat het UBO-register (zoals het ernaar uitziet) in. Bestaande ondernemers krijgen dan nog anderhalf jaar de tijd om zich in te schrijven. De Kamer van Koophandel zal hiervoor formulieren publiceren.

Helemaal aan het UBO-register ontkomen zal moeilijk zijn, maar de overtollige beleggingen buiten het zicht houden is met een aangepaste structuur vaak nog wel mogelijk. Je laat de buitenkant van je portemonnee wel zien, maar hij zit stevig dicht.

De belastingdienst weet al bijna alles van je. Je buurman straks ook?

log-ejp

werkzaam als fiscalist bij EJP

Neem contact op
Deel via... ... of praat mee via onze

Leave A Reply