Minder dan 500 km privé

Je hebt een verklaring geen privégebruik auto bij je werkgever en de belastingdienst ingeleverd, rijdt het gehele jaar minder dan 500 km privé en houdt ook nog eens een eigen kilometerregistratie bij. Perfect toch? Jij hebt het goed geregeld! Maar wat als je een goede werkgever hebt en die stelt een andere auto ter beschikking in de vakantieperiode, zodat jij en je gezin lekker met deze mooie ruime auto richting de Spaanse of Franse kust kunnen gaan. Wat nu?

Vakantie auto

Als de werknemer een andere auto ter beschikking gesteld krijgt in de vakantieperiode kan deze ervoor kiezen om hier wel privé in te rijden. Dit terwijl hij gedurende het jaar niet privé rijdt. Aan deze mogelijkheid zitten echter wel wat haken en ogen. Er kan zich namelijk de situatie voordoen dat je niet alleen bijtelling dient te betalen over de zogenaamde “vakantie auto”, maar ook over de reguliere auto van de zaak, terwijl je hier gedurende het jaar niet privé in rijdt.

Bijtelling

Normaal gesproken kies je voor wel of geen bijtelling op een auto van de zaak. Indien je kiest voor privégebruik (en dus bijtelling) en je krijgt een andere (lees: tweede) auto 1 maand tot je beschikking voor de vakantieperiode, dan dien je zowel over de reguliere als over deze auto bijtelling te betalen in de gebruikte periode. Dit betekent dat je dus per saldo deze maand een dubbele bijtelling hebt.

Is het echter zo dat je een andere auto 1 maand tot je beschikking krijgt en je de huidige auto bij de werkgever dient achter te laten, oftewel een vervangende vakantieauto krijgt, dan betaal je in dat jaar 11/12de over de reguliere auto en 1/12 de over de vakantieauto en dus in de vakantieperiode slechts bijtelling over de vakantie auto.

Indien je normaliter geen privékilometers rijdt met de reguliere auto en alleen in de vakantieperiode kiest voor privégebruik, dan betaal je enkel bijtelling over de vakantie auto. Dit is alleen zo als je een tweede auto tot je beschikking krijgt. Als er sprake is van een vervangende auto, dan is het opeens een ander verhaal. Het is namelijk zo dat er dan sprake is van opvolgende auto’s, aldus de belastingdienst.

Opvolgende auto en dan?

Je kiest voor het wel of niet rijden van privékilometers per jaar en per auto zou je denken. Echter bij opvolgende auto’s wordt er niet gekeken naar per auto, maar enkel per jaar. Er dient op kalenderjaarbasis minder dan 500 kilometer privé te zijn gereden om gebruik te maken van de vrijstelling op de bijtelling. Rijd je op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé, dan volgt er voor het gehele jaar een naheffing voor de bijtelling. Deze zal dan deels op de oude auto en deels op de nieuwe auto plaatsvinden. Ga je op vakantie met een vervangende auto en rijd je hierdoor meer dan 500 kilometer per jaar, dan betekent dit dat je over het gehele jaar bijtelling betaald.

Volgen jullie het nog?

Als eindconclusie kunnen wij twee zaken meegeven. Als eerste bezint voor gij begint en als tweede als je toch een vakantie auto wilt om privé in te rijden, zorg dan dat je altijd beide auto’s tot je beschikking hebt om een naheffing op de reguliere auto te voorkomen! Rijd je al privé in je reguliere auto, lever dan de reguliere auto tijdig bij je werkgever in om een maand bijtelling te besparen.

Fijne vakantie!

Marjon van Eggelen MSc RA

LOGO_EJP

Manager accountancy controle-, samenstel- en adviespraktijk bij EJP

Neem contact op
Deel via... ... of praat mee via onze

Leave A Reply