Aan het begin van mijn vakantie kreeg ik een appje van een goede vriendin. Ze wees me op het bestaan van Marcel Kampman, @happykamping. Marcel publiceert prachtige video’s met interviews van totaal verschillende mensen die hun invulling geven aan het woord ruimte. Zeer inspirerende visies en personen, geplaatst onder de noemer: happyplaces stories. Een aanrader!

Op de fiets over het strand van Terschelling liet ik mijn gedachten vanmorgen gaan over het begrip ruimte. Wind op de kop. Gedachten vrije loop.

Divers

Als je er even goed over nadenkt is dit bij uitstek de tijd om na te denken over ruimte. Zomaar een paar issues: Onze ouderen krijgen in Nederland de ruimte om zeer lang zelfstandig te wonen. Daar komt eenzaamheid en dreigend verlies van sociale context automatisch bij. Social media en internet geven ruimte om bijzonder veel te leren. Bohamian Rapsody op de piano leren ? Even op youtube kijken ! Een mening uiten ? Even een berichtje sturen. Alle ICT ontwikkelingen geven ruimte maar nemen ook ruimte. Waar voorheen iedereen op geheel eigen wijze invulling kon geven aan zijn professionele taken wordt vandaag elke medewerker in een systeem en vaste werkwijze gedrukt. Anders is de kwaliteit niet consistent en voor je het weet je reputatie dankzij de ruimte op social media naar de knoppen. Toch zie je daar in de zorg bijvoorbeeld nu een tegenbeweging die zegt: niet alles in protocollen vast leggen; graag ook zelf nadenken !

Gedrag

Sociologisch is het interessant om je af te vragen of en in hoeverre de toegenomen sociale controle in de openbare ruimte spelregels overbodig gaat maken. Gewenst gedrag afgedwongen door een dreigende schandpaal. In kleine leefgemeenschappen heel normaal. Nu wereldwijd ook aan de hand. Kijk maar naar de internationale meningen omtrent Trump of Erdogan. Of de meningen omtrent fiscaal gedrag. Neymar, Ronaldo, Messi, Starbucks, KPMG, Google zomaar een paar namen die onder vuur liggen vanwege fiscaal gedrag.

In de internationale context zoeken grote bedrijven de ruimte om zo beperkt mogelijk af te dragen. Tegelijkertijd zie je -in tijden van Brexit- landen concurreren op fiscaliteit om grote bedrijven binnen te halen. Nederland hinkt op twee gedachten; de dominee keurt het af maar de handelsman roept: meedoen ! Fiscale vluchtelingen krijgen in de wereld nog altijd meer ruimte dan oorlogsvluchtelingen. Voor hen wordt zoveel mogelijk ruimte gemaakt in de buurt van het onheil.

Ontwikkelen

Inleveren van ruimte -of het nu gaat om vluchtelingen toelaten of bijvoorbeeld zelf minder vlees eten met het oog op de toekomst- het is moeilijk. De ruimte is beperkt op onze aarde. Dus de ruimte in ons hoofd begint essentieel te worden. Er zijn verbluffend veel mensen naar op zoek. Ruimte om jezelf te ontwikkelen. Fouten mogen maken om te groeien. Ruimte in het hoofd voor mensen wiens eerste levensbehoeften allang zijn bevredigd. Dat is iets om toch ook even bij stil te staan tijdens een vakantie!

Bestuurder en fiscaal adviseur bij MTH. Wij zijn MTH. Vanuit 18 vestigingen willen wij de beste onafhankelijke partner zijn voor ondernemers en bestuurders. Onze expertise ligt in de accountancy en advisering. Onze adviesvaardigheden: financiële, fiscale- en juridische advisering, bedrijfsadvisering, financieringen, personeelsbeleid, corporate- en personal finance, recovery en internationaal zakendoen.

Neem contact op
Deel via... ... of praat mee via onze

Leave A Reply