Witte huis

De uitslag van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten heeft veel stof doen opwaaien. Voor velen een onverwachte uitslag. Wat niet onverwacht is, is dat de verkozen president zijn intrek zal nemen in het Witte Huis; de welbekende presidentiële dienstwoning. Hoe zit dat nu in Nederland met zo’n dienstwoning?

Lokkertje

Om in een dienstwoning te gaan wonen hoef je natuurlijk geen president te worden. Wat momenteel de auto van de zaak is, was vroeger de dienstwoning; een lokkertje in de secundaire arbeidsvoorwaarden. De werkgever zorgde ervoor dat hun werknemers onderdak hadden dichtbij de werkplek. Denk maar aan de hele rijen arbeiderswoningen in de regio Eindhoven voor de werknemers van de Philips-fabrieken.

De dienstwoning is in de Nederlandse fiscale advieswereld een beetje een ondergesneeuwd onderwerp geworden. Echter, er bestaat nog steeds een fiscale regeling voor. Maar hoe zit het ook alweer?

Dienstwoning

Een dienstwoning is een door de werkgever ter beschikking gestelde woning. Het gebruik van die woning moet nodig zijn om de werknemer zijn dienstbetrekking behoorlijk te kunnen laten vervullen. Voorbeelden van dienstwoningen zijn een portierswoning of een pastorie.

De werkgever betaalt dan alle woonlasten die betrekking hebben op de woning: van financieringskosten en energierekening tot schilderwerk en reparatie van een deurklink. De werknemer heeft dus geen woonlasten; een aanzienlijk voordeel.

Het voordeel van het woongenot voor de werknemer is belast met loonbelasting. De waarde die aan dat woongenot gekoppeld wordt, is de huurwaarde van de woning in het economische verkeer. In het geval van een dienstwoning wordt dit voordeel gemaximeerd op 18% van het jaarloon van de werknemer, uitgaande van een 36-urige werkweek.

Géén werkkostenregeling toepassen op dienstwoning

Op het ter beschikking stellen van een dienstwoning aan een werknemer hangt zoals gezegd een waarde die als loonbestanddeel geldt. Het loonbestanddeel van de dienstwoning is expliciet uitgesloten van de werkkostenregeling. De vrije ruimte mag dus niet gevuld worden met het bestanddeel “dienstwoning”.

Aangezien de pas gekozen Donald R. Trump beweert geen belasting te betalen, heeft hij bij zijn verkiesbaarstelling één dingetje over het hoofd gezien om dat vol te houden: in de VS wordt een dienstwoning, net als in Nederland, belast. Hoeveel dat voor het Witte Huis bedraagt staat helaas niet expliciet in de aangifte inkomstenbelasting van voorganger Barack H. Obama vermeld (klik daarvoor hier). Het lijkt erop dat de eerste zeperd voor The Donald in zicht is: hij gaat namelijk belasting betalen!

Bewoon jij een dienstwoning of stel jij een dienstwoning beschikbaar aan een of meer werknemers? Dan adviseren wij je om eens kritisch te kijken naar de waarde van het woongenot waar belasting over betaald wordt.

Harald Dols

LOGO_EJP

I am an entrepreneurial minded person with a broad spectrum of experience in advice, consultancy and entrepreneurship on several playing fields. I have founded and owned several companies over the years. The network I thus built over the years provides me with a sound backup and a wide variety of interconnecting opportunities; for my clients as well as my other business-relations.

Neem contact op
Deel via... ... of praat mee via onze

Leave A Reply